Rok akademicki 2022/2023
Koordynator przedmiotu:
dr Anna Tomusiak-Plebanek
telefon: 12 633-0877 w. 203, e-mail: a.tomusiak@uj.edu.pl
dyżury: wtorki godz. 9:00 – 10:00, czwartki godz. 10:00 – 11:00
Forma zajęć:
- wykłady zdalnie, synchronicznie (platforma Microsoft Teams)
- seminaria i ćwiczenia stacjonarnie (sale Katedry Mikrobiologii UJCM, ul. Czysta 18)
Termin zajęć: semestr zimowy
Regulamin zajęć
Regulamin sali ćwiczeń Katedry Mikrobiologii UJCM
OBOWIĄZUJĄCY STRÓJ
Na zajęciach obowiązuje strój zgodny z “dress code” dla studentów Wydziału Lekarskiego UJ CM.
Na zajęcia ćwiczeniowe studenci przynoszą własne fartuchy ochronne.
MIEJSCE PRZEBIERANIA SIĘ STUDENTÓW
Ze względu na brak szatni ogólnej w budynku, studenci są zobowiązani do pozostawienia wierzchniej odzieży oraz rzeczy osobistych w zamykanych szafkach indywidualnych mieszczących się na II piętrze, w korytarzu przy sali ćwiczeń.
Szafki ubraniowe są zamykane na zamki kłódkowe. Każdy student jest zobowiązany do zaopatrzenia się w osobistą kłódkę o średnicy pałąka 6 mm lub 7 mm.
Tematy zajęć
Wykłady
- Mechanizm chorobotwórczego oddziaływania wirusów zapalenia wątroby. Epidemiologia, objawy chorobowe i profilaktyka.
- Zakażenia grzybicze u ludzi – epidemiologia i profilaktyka.
- Zmiany mikrobioty przewodu pokarmowego, a choroby cywilizacyjne.
- Znaczenie mikrobiologii w pracy dietetyka klinicznego.
- Żywność przetwarzana przez drobnoustroje i jej znaczenie w medycynie.
Seminaria
- Metody wykrywania zakażeń wirusowych przenoszonych drogą pokarmową – omówienie wybranych przypadków klinicznych.
- Mechanizmy chorobotwórczego działania grzybów na organizm ludzki.
- Suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia wykorzystujące drobnoustroje i ich metabolity.
- Bakteryjne zakażenia przewodu pokarmowego.
- Pokarm jako źródło zakażeń bakteryjnych – bakterie z rodzaju Listeria jako nowe zagrożenie żywności przetwarzanej.
Ćwiczenia
- Interpretacja wyników badań wirusologicznych na przykładzie omawianych na seminarium przypadkach klinicznych.
- Diagnostyka wybranych zakażeń grzybiczych – interpretacja wyników badań.
- Żywność wykorzystująca bakteryjne procesy fermentacji.
- Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności. Zasady badania czystości mikrobiologicznej próbek żywności i wody. Normy jakościowe i ilościowe. Procesy sterylizacji i dezynfekcji oraz metody kontrolowania tych procesów.
- Fenotypowe i genotypowe metody stosowane w diagnostyce bakteryjnych zakażeń przenoszonych drogą pokarmową na przykładzie Listeria
monocytogenes.